Gluten – mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia. Did You know? ;)

IMG 6655 800x591

Czy ulec obecnie panującej modzie i zrezygnować z glutenu w diecie? Czy gluten naprawdę winny jest całemu zły jakie chodzi po tym świecie. Nie wydaje mi się. Zwolennicy diety bezglutenowej powtarzają, że receptą na złe samopoczucie, bolący brzuch, problemy żołądkowe, brak energii czy ból głowy jest odstawienie makaronu, pieczywa, ciastek. Wszystkie Twoje problemy znikną przekonują. Moim zdaniem gówno prawda. Każdy odstawił bez czytania, zagłębienia się w temat. Ale czy słusznie? Ja poczytałam, na ten czas jestem na nie jeśli chodzi o dietę bezglutenową, ale zobaczymy co będzie jak zgłębię temat bardziej. Jak się okazuje gluten nie zaburza pracy układu pokarmowego, a wyeliminowanie z codziennego jadłospisu produktów z pszenicy, żyta czy jęczmienia wcale nie służy zdrowiu, a może nawet zaszkodzić. Diety eliminacyjne mają to do siebie, że mogą być niekorzystne dla zdrowia, bo niewłaściwie stosowane nie są w stanie dostarczyć potrzebnych organizmowi składników odżywczych – tak ostrzega nas dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.

dieta-bezglutenowa

Uwaga, teraz jedno z magicznych stwierdzeń, po którym każdy uwierzy w to, co napisane - Badania dowodzą… ;) Trochę żart, ale jak już mieć jakąś opinię, to najlepiej na podstawie rzetelnych badań, więc… badania przeprowadzone przez prof. Petera Gibsona, gastroenterologa początkowo dowiodły, że główną przyczyną wzdęć i problemów żołądkowych jest pszenica. Myślał dalej i przypuszczał, że problem nie tkwi w samej pszenicy, ale w składnikach, które w niej występują, a które mogą szkodzić, , produktach maskujących prawdziwy problem.  Kolejne badanie, kolejne wyniki. Wnioski: gluten nie powodował żadnych problemów zdrowotnych. Badani, którym w tajemnicy podawano produkty z tym białkiem, nie mieli żadnych dolegliwości. Ci zaś, którzy w ogóle nie otrzymywali glutenu, ale byli informowani, że go dostają, mieli wzdęcia, bóle brzucha i problemy trawienne (newsweek.pl).

To glutenowe, czy raczej bezglutenowe szaleństwo dzieję się bardziej w naszych głowach niż w rzeczywistości. Wyłączając oczywiście ludzi chorych na celiakię (chorobę genetyczną, charakteryzująca się nietolerancją glutenu. Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, maleńkich wypustek błony śluzowej, które zwiększają jego powierzchnię i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W efekcie toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej).

gluten03

Gluten gluten, gluten – co on takiego robi… nadaje sprężystości, plastyczności i lepkości, jest nośnikiem przypraw i aromatów. Gdyby nie gluten, makaron, pieczywo czy nawet pizza (osobiście jem, ale tylko w słonecznej Italii, czyli nie za często) były by bez smaku i twarde jak kamień.  Sam gluten nie tuczy, ale chleb z glutenem jest smaczniejszy dlatego automatycznie jemy go więcej. I tyle, ot cała filozofia. Tuczą natomiast zawarte w ciastkach, herbatnikach czy białym pieczywie cukier i tłuszcz. Przestaniesz jeść te produkty – schudniesz. One zawierają gluten. Przestaniesz jeść gluten – schudniesz. I tak się tworzy całe bezglutenowe przekonanie. A w kreowaniu pomagają celebryci, którzy masowo przechodzą na dietę bezglutenową. W tym roku bez glutenu, w kolejnym…. Aż strach pomyśleć. Nie dajmy się zwariować, a jeśli już, to poczytajmy najpierw i wariujmy świadomie. Gluten - ani na tak ani na nie - muszę się doszkolić!

Najczęściej czytane

brownie
kaloriaaa
tytan
10884486 983695951644010 225026915 n
niechudne1
12a


Polecamy

szpilki na siłowni | cookies

 zBLOGowani.pl

Ta strona używa ciasteczek, dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Brak zmian w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie. Polityka prywatności

Our website is protected by DMC Firewall!