Dzień dobry wszystkim. Ktoś tu dziś pięknie pospał ... najwidoczniej tak organizm chciał. Kolejny part #beznadziejnapanidomu & Pepa buszują w kuchni :) Tym razem amarantus w roli głównej. Znacznie lepiej niż jaglana!!!! Czuję, ze to bedzie bliższa znajomość :)

ama5

Z jaglaną układ mi nie wyszedł, zatem jest #foch i szukam innego tworzywa :P Otwieram moja magiczną półkę, w której wypadałoby przy okazji posprzątać :P Płatki, płatki, żurawina, rodzynki, orzechy, migdały ... amarantus!!!

ama7

Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Ceniony przez wielu za swoje wyjątkowe właściwości. Czas żebyśmy doceniły i my. Skoro Indianie nazwali go 'świętą rośliną', a dziś nazywany jest zbożem XXI wieku to musi być coś na rzeczy.

Zwiera:
- więcej wapnia niż mleko!
- więcej żelaza niż szpinak!
- więcej magnezu niż czekolada!
- więcej błonnika niż owies!
- więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż inne zboża!
- jego białko jest bardziej wartościowe niż sojowe!
- skrobia bardziej lekkostrawną niż kukurydziana!
- poza tym znajdują się jeszcze: cynk, potas i fosfor oraz witaminy B6, kwas foliowy

To się porobiło! Biorę go w ciemno, nie znam smaku ale mnie przekonuj na wstępie. Nie lubię w kuchni spędzać wielu godzin a przepisy, które mają po 10 składników często odpadają na wstępie. Prostota i czas. To cenię.

Amarantuski:

- 50 gr amarantusa ekspandowanego
- 2 białka
- 1 jajo od szczęśliwej kury
- coś do posłodzenia: stevia, ksylitol, miód - wybierz co wolisz, ja dałam 2 łyżeczki miodu
- dodatki jak zawsze co kto lubi: 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki kako, żurawina, rodzynki, orzechy

ama

ama3

ama1

Nie ma o czym pisać, bo składniki po prostu mieszasz razem :) Czyli przepis idealny dla mnie!! Foremki mufinowe i piekarnik 180 stopni na jakieś 20 minut. Smacznego!

ama6

ama4

Szczerze?! Totalnie mi przypadły do gustu! amarantus wjeżdża na stałe do kuchni. Zaraz będą batoniki amarantusowe z orzechami :) Przy okazji opcja śniadaniowa, proszę.

ama8
Placuszki amarantuski

- 4 czubate łyżki amarantusa ekspandowanego
- 1 jajko
- 2 duże łyżki otrębów
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia chociaż bez tego powinno też wyjść :)
- trochę tłuszczu do smażenia (opcjonalnie) 

Wykonanie:

Oddziel białko od żółtka. Żółtko ubij z amarantusem, otrębami i proszkiem do pieczenia, odstaw przynajmniej na 15 minut, by otręby napęczniały. Ubij białko na sztywną pianę. Do masy z amarantusem, delikatnie dodaj ubitą pianę porcjami, mieszając łyżką. Rozgrzej patelnię, najlepiej beztłuszczową, ale jeśli takiej nie masz, to dodaj troszkę tłuszczu, najlepiej roślinnego. Nakładaj łyżką porcje ciasta na patelnie i przykryj pokrywką. Smaż na małym ogniu, po jakimś czasie odwróć placki na drugą stronę, ale już nie pod przykrywaj.
Udekoruj ulubionymi owocami, ew. polej syropem z agawy żeby była słodkość i gotowe.

ama9

ama10

ama11

ama12

Najczęściej czytane

brownie
kaloriaaa
tytan
10884486 983695951644010 225026915 n
niechudne1
12a


Polecamy

szpilki na siłowni | cookies

 zBLOGowani.pl

Ta strona używa ciasteczek, dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Brak zmian w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie. Polityka prywatności

Our website is protected by DMC Firewall!