Kto nie lubi chleba?! Są tacy? Tutaj troszkę ciężko mi teraz stwierdzić czy lubię chleb. Od dłuższego czasu go nie jem. Po pierwsze dlatego, że nie znalazłam takiego, który by miał skład idealny. Białe pieczywo to jest ten rodzaj, którego nie biorę nawet pod uwagę. Dlaczego? Bo musiałabym zjeść cały bochenek by poczuć, że coś zjadłam. Dla mnie białe to 'puste' pieczywo. Ciemny? Owszem. Tylko 80 % ciemnych tylko z nazwy są ciemne. Są barwione. Odpada. W bliskiej piekarni Piecki znalazłam taki jeden, który smakuje obłędnie. Nazwa 'Pełne ziarno"? Coś takiego - nie pamiętam bo go również dawno temu jadłam. Ale był dobry ... :)

chleb

W ostatnim czasie jestem na takim bardziej restrykcyjnym odżywianiu, zatem pieczywo poszło w odstawkę. Był czas, że piekłam swój chleb. Wspomnienia. Tęskno. I tak się składa, że byłam u mojej Beatki na rzęsach. Kobiety, jedzenie ... jedzenie i kobiety :) Wyszłam z przepisem na chlebek. Tak sobie go nazwałam czystoziarnisty! W Biedrze też jest taki, ale nie wiem co tam dodali i na ile on czysty zatem zrobię swój.Nie jestem kucharką, nie lubię nawet gotować. Na pierwszy raz lecą do testów płatki gryczane. Chlebek czystoziarnisty gryczany ... podejście pierwsze.


chleb1

Co potrzebujemy?

- opakowanie płatków owsianych błyskawicznych
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka soli
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki miodu lub ksylitolu
- garść słonecznika
- garść pestek dyni
- 2 garści siemienia lnianego
- dodatki - u mnie zawsze żurawina

Wykonanie to najwyższy stopień kucharstwa. Wszystko razem wymieszać. Wrzucić w blaszkę do pieczenia, odczekać pół godziny. Po tym czasie piekarnik na 180 stopni, 1 godzina i chleb gotowy.

chleb2

chleb3a

chleb4

Na powyższych fotografiach widać płatki gryczane. Zdjęcia po wyjęciu z piekarnika nie ma - bo chleb nie wyszedł :) Haha. Płatki gryczane się do tego nie nadają. Nie jestem zwolennikiem płatków błyskawicznych ale chciałam sprawdzić przepis, zatem drugie podejście było juz udane. Chleb czystoziarnisty na płatkach owsianych błyskawicznych jest pyszny ... :) Poniżej dokumentacja z płatków błyskawicznych.

chleb6

chleb7

chleb8

Wygląda jak pasztet, wiem. Smakuje ponoć jak ciasto :) Chociaż dla mnie jak słodki chleb! Może za mało słonecznika dałam, żeby nikt nie miał wątpliwości czy to ciasto czy chleb. Podejście trzecie było na płatkach jaglanych ale chlebek wyszedł jeszcze bardziej pasztetowaty niż ten :) Wersja na owsianych na ten czas jak dla mnie najlepsza!

Dlaczego nie błyskawiczne?
"Płatki owsiane błyskawiczne posiadają te same własności odżywcze co owsiane zwykłe lub też te przeznaczone do szybkiego ugotowania. Różnica polega na indeksie glikemicznym, którego miarą jest szybkość, z jaką podwyższa się poziom cukru we krwi (w ciągu 2 godzin). I tak owsiane błyskawiczne są przetworzone - aby mogły ugotować się szybciej, są bardziej rozbite, a co za tym idzie szybciej trawione przez nasz organizm. To daje wyższy indeks glikemiczny. Niższy indeks glikemiczny, jaki mają płatki owsiane zwykłe może poprawić proporcje cholesterolu. Aby obniżyć indeks glikemiczny błyskawicznych płatków owsianych, musisz tylko połączyć je z odrobiną chudego białka (dodać nisko tłuszczowe lub beztłuszczowe mleko/jogurt). Możesz również dodać trochę zdrowego tłuszczu (np. łyżka posiekanych orzechów, które są również bardzo dobre na obniżenie cholesterolu)" (pilates.org.pl)

Zostawiam już Wam do wyboru rodzaj płatków :) Smacznego!!

Najczęściej czytane

brownie
kaloriaaa
tytan
10884486 983695951644010 225026915 n
niechudne1
12a


Polecamy

szpilki na siłowni | cookies

 zBLOGowani.pl

Ta strona używa ciasteczek, dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Brak zmian w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie. Polityka prywatności

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd