Skoro mamy nasz zakwas KLIK, to pora na nasz pierwszy chlebek. O ile przygotowanie ciasta do wypieku polega na wymieszaniu składników, to sam wypiek jest sprawą trudniejszą. Metod wypieku jest bardzo dużo. Sama zrobiłam małe śledztwo na Instagramie i zebrałam Wam tutaj uzyskane odpowiedzi :) Jedno jest pewne - musisz znać swój piekarnik :) Ja podam swoją metodę, a poniżej zestawię metody dziewczyn z IG - dziękuję Wam :) Niech idą w świat. 

zytni
Składniki: 
- 300 gr zakwasu powstałego w 1 Etapie KLIK
- 150 gr mąki żytniej typ 2000
- 400 gr mąki żytniej typ 720 
- 2 łyżeczki soli 
- 600 ml przegotowanej letniej wody
- dodatki - takie jak lubicie: słonecznik, siemię lniane, sezam, śliwki suszone, żurawina itd. 

Wszystkie składniki razem mieszasz, odstawiasz na jakieś 40 min do wstępnego wyrośnięcia. Chleb żytni nie potrzebuje wyrastać długo w misce, zrobi to już w foremce. Po tym czasie przekładam powstałą masę do keksówki wysmarowanej olejem kokosowym a następnie posypanej mąką żytnią 2000. Naszą keksówkę przykrytą ściereczką odstawiam już do właściwego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 6-8 godzin lub do lodówki na jakieś 12-14 godzin. 

zytni2
Po tym czasie przystępujemy do wypieku. I tutaj zaczynają się schody, o których pisałam wcześniej. Musisz znaleźć swój sposób i poznać swój piekarnik. Zapewne zawodowi piekarze robią to jeszcze inaczej więc ja po prostu przedstawię formę, w której wychodzi mój wypiek. Piekarnik w opcji góra-dół rozgrzewam do 220 stopni i w takiej temperaturze piekę chlebek 10 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i wypiekam chleb jeszcze 50 - 60 minut. Przed włożeniem chlebka do piekarnika, smaruję go z wierzchu wrzątkiem. A na samym dole w piekarniku ustawiam naczynie żaroodporne z niewielką ilością wody. Wyciągam je po jakiś 20 minutach wypieku. 

Gotowy chlebek wyciagam z foremki i zostawiam pod ściereczką do całkowitego wystudzenia. 

zytni1
Bonus! Kalorie.
Z ciekawości sobie je przeliczyłam na podstawie gramatury mąki, która poszła mi do wypieku. Taki jeden pyszny chlebuś a tyle kalorii... Jeśli weźmiemy pod uwagę, że jedna kromka ma średnio 80-100 gramów (ok 260-270 kcal) to szybko zorientujemy się, że czasem podjadamy za dużo. Jeśli jesteście na diecie redukcyjnej, warto to przemyśleć. 

zytni3

kalorie chlebus1
Użyte mąki do zliczenia kaloryki są przypadkowe, moich nie było w spisie ale wartości wychodzą bardzo zbliżone. 

Poniżej zestawienie różnych metod wypieku :)

zytni4

zytni5

A teraz smacznego :) 

Najczęściej czytane

brownie
kaloriaaa
tytan
10884486 983695951644010 225026915 n
niechudne1
12a


Polecamy

szpilki na siłowni | cookies

 zBLOGowani.pl

Ta strona używa ciasteczek, dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Brak zmian w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie. Polityka prywatności

DMC Firewall is a Joomla Security extension!