Pamiętam taki czas, kiedy to nie jadłam pieczywa. Żadnego. Nie dlatego, że pieczywo jest całkiem złe, po prostu miałam wtedy inne menu. Moje kubki smakowe nastawione były tylko na ryż. Nie wiem jak to było możliwe, ale przez pewien czas tak było. I pytanie dnia - kto nie lubi żytniego z masełkiem? :P

zakwas

Skoro tak sobie podjadam ten żytni chlebuś, to postanowiłam podjadać swój wypiek. Zatem zaczynamy wypiek... od hodowli zakwasu. Nie przerażajcie się, bo to się robi "samo".

ETAP 1

Dzień 1
Potrzebujemy mąki żytniej (typ 2000), wody i słoika. Mieszasz 100 gr żytniej mąki i 100 ml przegotowanej letniej wody. Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Zaczęłam o godzinie 19.


Dzień 2
Po 24 godzinach trzeba nakarmić nasz zakwas. Dodajemy kolejne 100 gr mąki żytniej typ 2000 i 100 ml przegotowanej wody. Mieszamy wszystko i odstawiamy na 24 godziny.

Dzień 3
Godzina 19 - pora dokarmić zakwas. Proporcje te same - 100 gr mąki żytniej typ 2000, 100 ml przegotowanej letniej wody. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 24 godziny.

Dzień 4
Godzina 19 - pora dokarmić zakwas. Proporcje te same - 100 gr mąki żytniej typ 2000, 100 ml przegotowanej letniej wody. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin. 

Dzień 5
Godzina 7. Nasz zakwas jest gotowy - brawo, dotarłaś do małej mety. Szykujemy zatem nasz pierwszy wypiek :) Do wypieku pierwszego chlebka potrzebujemy ok 300-350 gr powstałego zakwasu. Z pozostałej części odkładamy do małego słoiczka kilka łyżek masy zakwasowej na nasz przyszły wypiek. Będzie to nasz 'startowy zakwas'. Chowamy słoiczek do lodówki. Nie zakręcamy wieczka. Do naszego zakwasu musi nadal dochodzić powietrze. A teraz idę szykować do wypieku swój chlebek. Powrócę tu z gotowym chlebkiem. ​

zakwas1

Zakwas w trakcie hodowli powinien posiadać takie "dziury". 

 

Najczęściej czytane

brownie
kaloriaaa
tytan
10884486 983695951644010 225026915 n
niechudne1
12a


Polecamy

szpilki na siłowni | cookies

 zBLOGowani.pl

Ta strona używa ciasteczek, dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Brak zmian w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie. Polityka prywatności

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd